1 miljoen euro voor interieurrestauratie van OLVrouwkerk in Brugge

Op 23 december 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, kent een premie toe van 1.081.487,69 euro voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Brugge. De kerk, die ook deels als museum wordt gebruikt, is sinds 1938 beschermd als monument.

Na de volledige restauratie van het exterieur van de kerk, wordt nu een volgende restauratiefase van het interieur aangevat. Met deze premie zullen de middenbeuk en de noordelijke zijbeuken aangepakt worden.

 

Historiek

De ontstaansgeschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Brugge gaat terug tot de 9de eeuw. De bouw van de huidige benedenkerk werd aangevat in de eerste helft van de 13de eeuw; de bouw van het koor en de toren in de tweede helft van diezelfde eeuw.

De kerk staat bekend om haar bakstenen toren van 122 meter hoog en is daarmee het hoogste gebouw in Brugge en het tweede hoogste bakstenen gebouw ter wereld (na de Martinuskerk in het Beierse Landshut). De kerk bezit een rijke kunstcollectie. Klapstuk is de wereldberoemde ‘Madonna met Kind’ van Michelangelo. 

 

Aan de opmaak van de interieurdossiers ging een grondig bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek vooraf.

 

De werken in het interieur gebeuren in fases”, legt minister Bourgeois uit. “De schilderwerken van het koor en de restauratie van de bijhorende muurschilderingen zullen begin 2014 van start gaan. Daarna volgt ook de vaste inrichting in hout, steen of metaal in het koor. In deze fase zullen de middenbeuk en de noordelijke zijbeuken aangepakt worden: de wanden, gewelven en vloeren worden gerestaureerd, alsook de vaste inrichting. Dit omvat onder meer de preekstoel, het altaar van de drie Sanctinnen en het altaar van het Heilig Kruis. In de Kruiskapel worden de Garemijnschilderijen gerestaureerd.”

 

Na deze fase volgt nog een laatste interieurrestauratie, met name die van de zuidelijke zijbeuken. In die fase komt ook het historisch orgel aan bod.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is