“Een gezond en voorzichtig financieel beleid” – hoofdstuk 2 van de Beleidsnota – tussenkomst Gemeenteraad dd. 25/6/2013

Op 26 juni 2013

Verheugd nemen we kennis dat onze gedetailleerde en kritische analyse van de stadsfinanciën, zoals voorgesteld in de gemeenteraad van 29 april jl. ,  toch voor een stuk weerklank vindt in het beleidsplan van onze stad.    Ook de zeer recente verklaringen en verzuchtingen van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voeden en versterken onze analyse  in haar juistheid.   Of het stadsbestuur de ernst van de boodschap begrepen heeft,  is echter maar de hamvraag.    Gelet op het aantal reeds meegemaakte financiële perikelen anno 2013, zelfs met een JC Decaux-gehalte, doet ons toch ernstig twijfelen  …

Het beleidsplan staat bol van de vage plannen en dito doelstellingen, doch we merken geen enkele financiële vertaling of koppeling.  De financiële haalbaarheid van al deze plannen wordt nergens afgetoetst, laat staan berekend..   Zonder een degelijk begeleidend betrouwbaar financieel plan verliest dit beleidsplan alle geloofwaardigheid !  Zonder financieel  draagvlak kan o.i. geen ernstig beleid gevoerd worden.  Koken kost nu eenmaal geld …

In het Beleidsplan (punt 9)  wordt beschreven dat in de nieuwe beleids- en beheerscyclus die in Brugge wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2014, de uiterlijke datum trouwens,  het principe van het financieel evenwicht strenger wordt. Het stadsbestuur zal zijn actuele, archaïsche werkwijze dan ook drastisch moeten wijzigen.   Beleid en beheer gaan immers vanaf 2014 samen, hand in hand ….  Een Copernicaanse financiële omwenteling voor het stadsbestuur.  Volgens het beleidsplan echter moet het stadsbudget gebaseerd zijn binnen een kader van ‘n financieel evenwicht op meerjarenbasis.     Dit is  voor N-VA-Brugge weinig ambitieus en o.i. zelfs in strijd met de bepalingen van de BBC-cyclus.    Het resultaat  moet immers per financieel boekjaar gelijk zijn of groter dan nul !    En inderdaad, als we het budget anno 2013 grondig analyseren,  stellen we ons zeer ernstige vragen en bedenkingen  :

  • De ontvangsten anno 2013 worden geraamd op 229 miljoen €.   In de voorbije jaren waren de effectieve inkomsten steeds ongeveer minstens 10 miljoen €  (ofte 400 miljoen oude Belg. Franken)  lager ….    Denkt het stadsbestuur dan vandaag dat  2013 dan toch een ‘grand cru’- jaar wordt, niettegenstaande de toch gekende moeilijke economische conjunctuur?

  • Het resultaat dienstjaar wordt nu reeds – na eerste budgetwijziging 1  2013 – begroot op 4 miljoen € in het “ROOD” …  daarin zitten reeds de ontvangsten van de vorige dienstjaren t.b.v. 5,8 miljoen € vervat, alsook de overboeking van 5,1 miljoen € uit het reservefonds Stedenbeleid.   Zo worden de cijfers 2013 met bijna 11 miljoen € opgesmukt …

  • En jawel …  we voorzien dan wel een positief eindresultaat van 5,2 miljoen € ,  maar moeten er dan wel bij vermelden --  naast de 2 geciteerde punten – dat het begrotingsresultaat van 2012 – plus 9,4 miljoen € -- gelukkig volledig opgenomen wordt  in het algemeen begrotingsresultaat 2013.    

  • Wie over reservefondsen beschikt van 45 miljoen € en ter zelfder tijd een schuld torst van bijna 100 miljoen €,  kunnen we moeilijk als ‘gezond’ omschrijven.   Trouwens in die 45 miljoen € reservefondsen zit dan nog het ‘fonds voor pensioenvoorzieningen ‘ (betaling van de pensioenen van de statutaire personeelsleden) vervat, een fonds met een kapitaal van bijna 5 miljoen €.   Of dat bedrag voldoende zal zijn om de pensioneringsgolf van de Brugse stadsambtenaren op te vangen, lijkt ons eerder een retorische vraag …. 

Een zuiniger en efficiënter stadsbeleid is dan ook voor N-VA-Brugge een conditio sine qua non  !  Dit lijkt ons alvast een betere titel voor dit toch wel belangrijke hoofdstuk.   In zeer vage bewoordingen spreekt het beleidsplan over een  “strategisch kostenmanagement”, maar een analyse van het budget anno 2013 en van het eerste financiële kwartaalrapport eerste kwartaal 2013, alsook een aantal – u allen bekende -- flagrante financiële ‘misrekeningen’ in diverse dossiers van de afgelopen  maanden ,  doen ons toch de wenkbrauwen fronsen, want we merken eigenlijk net het tegenovergestelde.  

Nog een  aantal markante voorbeelden uit het uitgavenbudget 2013 :

  • de toch wel terug exorbitante verhoging van het OCMW-budget met een slordige 2 miljoen € (bijna 9 % - sedert 2007 met 40 % gestegen tot nu 25 miljoen € ….   = 1 miljard oude Belgische franken )  Onze OCMW-raadsleden hebben vorige week via de pers moeten vernemen dat het OCMW-beleidsplan klaar is, meer nog er was blijkbaar al een persconferentie geweest nog vooraleer dit in de OCMW-raad is goedgekeurd.  En – mocht u twijfelen --bij de opmaak van het plan zijn onze mensen helaas helemaal niet betrokken …. inspraak nihil dus.

  • de gebudgetteerde stijging van de loonkosten 2013 met 4,1 % ; de netto- personeelskost per inwoner staat zo terug op een nieuw record !    Tijdens de afgelopen 5 jaar zijn de loonkosten trouwens met meer dan het dubbele van de consumptieprijsindex gestegen   (ongeveer 30 % versus ongeveer 14 %)  !  Iedereen weet dat dit op termijn onhoudbaar is …   Welke initiatieven zal het stadsbestuur ondernemen om de loonkosten terug onder controle te krijgen ?  

Het stadsbestuur predikt dan ook tot dusver te vaak : “Luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden” !

Gelet op deze onrustwekkende evoluties wensen wij dan ook de financiële beleidslijnen van het stadsbestuur in concreto te kennen en hadden wij graag een antwoord op volgende vragen :

  • Gaat het stadsbestuur voor nieuwe inkomsten, voor nieuwe belastingen/verhogingen of niet ?  (buiten de gekende verhoging van de belastingen op tweede verblijven en de Combitaks)   Zo ja, welke ?  

  • En/of kiest het stadsbestuur voor bezuinigingen/besparingen/efficiëntiewinsten ?      Zo ja, in welke domeinen, op welke departementen, welke concrete samenwerkingen tussen stad en OCMW, welke organisatiewijzigingen,  … ?  

  • We lezen in punt 15 dat taksen ondernemers- en werknemersvriendelijk moeten zijn.   Wat moeten we daaronder verstaan?

  • Het stadsbestuur gaat op zoek naar meer Europese financiering en middelen.  Kan dat geconcretiseerd worden ?

  • Het stadsbestuur wenst projecten te realiseren in publiek private samenwerking.  Aan welke projecten in concreto denkt men dan ?

  • Hoe doet men aan budgetopvolging vanuit het stadsbestuur ?   Gebeurt de interne budgetopvolging  wekelijks/maandelijks/trimestrieel ?   In deze gemeenteraad staan de cijfers m.b.t. het eerste kwartaal 2013 op de agenda, maar in het berek werd ons gemeld dat een rapportering m.b.t. de toekomstige kwartalen 2013 niet meer zal gebeuren, omwille van gebrek aan tijd en het toekomstige BBC-verhaal … !    Dit is voor N-VA onaanvaardbaar.   Gelet op het importante karakter van deze gegevens,  durven wij rekenen wij op tijdige, periodieke, correcte en transparante informatie.  In eenieder bedrijf dat zichzelf respecteert, is er immers minstens maandelijks een budgetopvolging.  Het frequent communiceren hiervan aan de leden van de gemeenteraad is voor ons een fundamenteel democratisch basis- en controlerecht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is