Tussenkomst door Martine Bruggeman, 30 en 31 mei 2023

Op 14 juni 2023, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Nieuws van de Gemeenteraad

Musea - raamovereenkomst video-opdrachten en creatieve contentcreatie via digitale technologieën

Onze N-VA fractie begrijpt heel goed dat er op gebied van digitale technologieën telkens moet bijgebeend worden en moet ingespeeld worden op de huidige tendensen. Toch hebben we enkele vragen en bedenkingen.  

In de MOTIVATIE bij het dossier lezen we het volgende:

Voor perceel 1, namelijk de video-opdrachten, wordt een bedrag van 205.289 euro geraamd voor de hele looptijd van 4 jaar, dus tot en met 2027.                                                                                     

Voor perceel 2, namelijk de creatieve contentcreatie via digitale technologieën wordt 1.980.000 euro voor de hele looptijd van 4 jaar geraamd, telkens exclusief BTW.

Vraag 1: Omdat er voor 2024-2025 onvoldoende krediet is voorzien maar dit krediet er wel is binnen de rekeninggroep, kan er geschoven worden. Verschuiving impliceert dat andere projecten de dupe zijn. Heeft het beleid al zicht over welke “geplande” projecten het dan kan gaan ? 

Vraag 2: In de SELECTIELEIDRAAD in bijlage ligt het bedrag voor perceel 2 aanzienlijk hoger: het gaat dan over een bedrag van 3.560.000 voor de looptijd van 4 jaar, een verschil van 1.580.000 boven het bedrag dat in de motivatie te lezen is. Welke van de 2 bedragen is correct ? Graag duidelijkheid over deze toch wel hoge bedragen. 

                                              

Verfraaiing van nutskasten, op naar een nog kleurrijker Brugge !

In onze stad staan er tientallen grijze distributiecabines van Fluvius en ook telecomkastjes. Ik hoef u niet te overtuigen, deze nutsvoorzieningskasten zijn niet de mooiste elementen in ons straatbeeld.             

Vandaar dat onze N-VA-fractie die kasten wil laten verfraaien via Tour Elentrik. Dit is een project van het bedrijf Treepack waarbij oude en vuile nutskasten worden opgewaardeerd met een laagje kunst. Die onderneming gaat daarbij rond een bepaald thema aan de slag met lokale creatievelingen, jongeren uit de buurt, amateurkunstenaars en professionele kunstenaars. Zo wordt een springplank gecreëerd voor lokaal talent. Wie geen of weinig ervaring heeft kan een workshop volgen en krijgt de kans om zijn creatief talent te ontplooien en hij wordt heel goed begeleid bij het artistiek proces.

De te beschilderen nutskasten worden zo gekozen dat er achteraf een fietstraject, een wandelroute of fotozoektocht aan gekoppeld kan worden in combinatie met de reeds afgewerkte muurschilderijen want in onze stad zijn er toch al heel wat. Ook voor de deelgemeenten is dit zeer interessant.    Voor de keuze van het thema en welke kasten zal er een samenwerking zijn met de Jeugdraad, de Academie en eventueel nog andere socio-culturele organisaties.                                                                                                                                      

Dit waardevol project werd al in verschillende gemeentes uitgevoerd:  Waregem, Stekene, Bredene Nieuwpoort,  Harelbeke,  Zwijndrecht, Tervuren, Kortenberg, Lede, Scherpenheuvel, Wilrijk,   Lint,  Kortessem,  Dendermonde,  Denderleeuw,  Zoersel, Temse, Haacht, Wilrijk, Zele, Asse, Rotselaar, Zonhoven ... heel veel andere gemeenten waren ons al voor.

Hoe staat het stadsbestuur tegenover het voorstel om een 10-tal nutskasten te laten verfraaien via het concept van Tour Elentrik? Zal het stadsbestuur deze mooie suggestie meenemen én onderzoeken ? Onze fractie hoopt het in elk geval !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is