Gemeenteraad van 25 september 2023: Geert Van Tieghem

Op 15 oktober 2023, over deze onderwerpen: Beleid en financiën, Nieuws van de Gemeenteraad

1/ Scharphoutsite – meer denken als een goede huisvader

Dit agendapunt belicht de financiële consequenties voor de stadskas voor het bouwen van een ontmoetingscentrum op de Scharphoutsite te Lissewege.   Vanuit onze N-VA fractie zijn wij absoluut niet tegen dit project, dewelke het bouwen van een sportzaal, een bib, een dienstencentrum en meerdere polyvalente ruimtes.   Maar gelet op de huidige budgettaire en financiële situatie stellen we ons toch ook meer dan ooit ernstige vragen bij komende (grote) investeringsprojecten.  (cfr. dossier museumsite, waar we gestart zijn aan 28,5 miljoen, een paar maanden later zaten we al aan 33,2 miljoen en cfr. voorgaand agendapunt komt er minstens 6,2 miljoen € ….  ) We kennen ook dossiers uit het verleden waar de stadskas miljoenen euro’s heeft moeten bijbetalen   (Concertgebouw, Xaverianensite, … )  We denken dat er een grondige (financiële) analyse van alle (grote) lopende en geplande investeringswerken moet gebeuren vanuit de stad …   gelet op de gewijzigde marktomstandigheden in de bouwsector.   Dit doen we niet of veel te weinig …  vandaar alle heuse verrekeningen waar we de laatste jaren mee geconfronteerd werden.   Dit studiewerk kan ook leiden tot een prioritisering van de investeringsuitgaven …

Om die reden zullen wij ons onthouden ….  Op dit punt hebben wij trouwens nu reeds ernstige financiële bedenkingen …   De stad raamt dit project op 5,5 miljoen €. Vier gereputeerde bouwbedrijven dienden in juni 2023 een offerte in …. Alle flink boven de raming van de stad en boven het Europese drempelbedrag  (van 6,6 miljoen € tot 7,3 miljoen €) ….   En laten we eerlijk zijn, op basis van wat we uit het verleden weten bij dergelijke grote projecten,  zullen we deze ramingen zeker en vast overschrijden ….

 

2/ verrekening Koolkerke speelplein Vaartbekepark en vlindertuin – meerkost 17 %

Op dit punt zullen wij ons vanuit onze N-VA fractie onthouden. Uiteraard zijn wij bijzonder blij met de komst van dit speelplein in Koolkerke. Sommige meerwerken waren o.i. wel te voorzien (o.a. de ‘slechte ondergrond’, het plaatsen van werfdoeken, het toeleggen van de gracht, …  ). Alzo kon de meerkost van 69.593 € toch (ten dele) vermeden worden.

Is dit de slotrekening van deze werken ?

 

3/ 2de verrekening  heraanleg Vlamingstraat, Sint-Jorisstraat en Vlamingdam - + 20 %

Ook op dit punt zullen wij ons vanuit onze N-VA fractie onthouden.

Uiteraard zijn wij bijzonder blij met de noodzakelijke heraanleg van deze straten …. Maar we kunnen toch niet naast de exuberante meerkost kijken ....  910.999,51 €, voorlopig dan nog, weliswaar een groot stuk ten laste van Farys.   Nu, voor een groot deel heeft veel te maken met prijsherzieningen, maar toch …  Wat merken we op  :

Dit gaat reeds over de tweede herziening.  De eerste dateert van 4/9/2023 en passeerde de gemeenteraad niet, wel het college.   Bedrag : 272.250 €, omdat er bepaalde dagen blijkbaar gewoon niet kon gewerkt worden.  Kan het college dit uitleggen ?  Kon dit niet vermeden worden ?
Voor deze meeruitgave zijn er actueel onvoldoende budgetten, zodat er middelen van het project ‘Kustpark’ moeten verschoven worden, wil men de aannemer betalen.  
We vrezen dat in dit dossier nog verrekeningen zullen volgen …   hoe zwaar schat het bestuur deze in ?   Zal er hiervoor budget verschoven worden (vanuit andere projecten) of zal er krediet worden bijgevraagd ?  (4de aanpassing meerjarenplan)

 

4/ agendapunt 5 RMW en agendapunt 42 GR – fietslease personeel – verder werk maken van een modern loonbeleid

Dit voorstel om een fietslease – op vrijwillige basis – aan te bieden aan het personeel zijn wij vanuit onze N-VA fractie zeer genegen.  De eindejaarspremie (verhoogd met de patronale bijdrage) kan omgezet worden in een theoretisch budget, dat de medewerker dan kan inzetten voor andere voordelen, in casu een fietslease.   Het is alvast ook een goede zaak dat deze mogelijkheid aangeboden wordt voor het personeel van de stad, het OCMW en de welzijnsverenigingen. En het is budgetneutraal voor de stad …   Mogelijk kan deze fietslease ook geïmplementeerd worden in het personeelsbeleid van onze  stedelijke vzw’s en ons ziekenhuis AZ Sint-Jan ….  

In realiteit is dit in het personeelsbeleid van onze stad de start van de introductie van een cafetariaplan, weliswaar nu nog zeer bescheiden. Een cafetariaplan is een manier om je werknemers een gepersonaliseerd loonpakket aan te bieden, zonder dat de loonkost stijgt. Een deel van het loon wordt geflexibiliseerd.   Maar met het huidige ‘plan’ kan er alleen nog maar gekozen worden voor een fietslease ….      Is het de doelstelling van de groep Brugge om dit cafetariaplan verder  uit te breiden ?   Wat zijn de plannen van de stad op dit vlak ?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is