Tussenkomsten door Pol Van Den Driessche, gemeenteraad 24 april 2023

Op 2 mei 2023, over deze onderwerpen: Nieuws van de Gemeenteraad

2. Aankoop ANPR camera Katelijnestraat
Voorzitter, collega’s,
Ik verwijs naar mijn vorige tussenkomst over deze kwestie.
Ja, we zijn voorstander van een autoluwe binnenstad. En ja, we juichen het gebruik van slimme technologie daarbij toe.
Het is echt een goede zaak dat de Katelijnestraat op drukke momenten van aan de Ankerplaats kan worden afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Wie daar nog aan twijfelde, moest maar eens tijdens de Paasvakantie in die buurt zijn gepasseerd. Je kon er over de koppen lopen, zelfs met de fiets was er amper doorkomen aan.
We zijn ook blij dat er enkele tegemoetkomingen worden gedaan aan de mensen die in die buurt wonen. Zo zullen mantelzorgers en toeristen die daar overnachten wel nog door de straat mogen rijden, zonder nadien een boete te krijgen. We begrijpen ook dat een bredere uitbreiding, naar bezoekers van bewoners, het systeem en de doelstelling zouden uithollen.
Niettemin dringen we aan op een evaluatie met de bewoners en de handelaars en de kans op mogelijke bijsturingen, bijvoorbeeld tegen het einde van dit kalenderjaar.
Dank u.

30. Jaarverlag GAS.
Aansluitend bij de opmerkingen en suggesties van mijn collega Ilse Coopman.
In het jaarverslag lezen we dat de gemeenschapsdienst – waar wij al lang op aandringen - sinds augustus 2021 effectief in Brugge kàn worden toegepast. Maar we noteren ook dat dit tot vandaag nog geen enkele keer gebeurde. Blijkbaar omdat het extra personeelslid dat dit moet begeleiden nog niet is aangeworven. Mogelijk gebeurt dit wel nog dit jaar.
Beste collega’s, dit is toch wel een beetje vreemd. Bijna twee jaar geleden werd hier beloofd dat we voortaan hardleerse sluikstorters kunnen verplichten tot een werkstraf. Wij en velen met ons zijn ervan overtuigd dat dit in sommige gevallen echt wel nuttig kan zijn.

Personen die bewust en herhaald vuilnis achterlaten of laten rondslingeren, die zich verwaand boven alle regels verheven voelen en die tegelijk een ondraaglijk misprijzen tentoonspreiden tegenover het werk van andere mensen en dus ook tegenover die mensen zelf: wel, die verdienen het om verplicht dat vaak ondergewaardeerde werk te moeten uitvoeren.   
Dat je die arrogante blaaskaken niet meteen ezelsoren moet opzetten, dat begrijp ik. Maar een heuse werkstraf opleggen: dan moeten we doen. Het zal de onverlaten eens goed doen nadenken en anderen afschrikken.


Interpellatie sportzalen Ter Groene Poorte
Voorzitter, collega’s,

Zeker de wat oudere collega’s kennen nog of hebben herinneringen aan de sportzalen van Ter Groene Poorte. Zij werden gebouwd in de jaren '70 en zijn de stenen getuigen van een indrukwekkende geschiedenis. De Brugse basketbalploeg Avanti beleefde er memorabele, succesvolle jaren. Maar ook de kinderen en monitoren van de speelpleinwerking Ter Groene Poorte – de “vlaggetjes” – beleefden er tijdens de zomervakantie prachtige evenementen. Vandaag maken deze grote hallen deel uit van het scholencomplex Ter Groene Poorte.

Onlangs stelden het Instituut voor Voeding vzw samen met de Internaten Brugse Rand vzw voor om deze sportzalen op korte termijn te vernieuwen. De structuur van de gebouwen evenals de daken zijn gelukkig nog in goede staat. Maar de sportvloeren voldoen niet meer aan de normen van vandaag en ook de deuren moeten worden vernieuwd. Echt sporten is daar eigenlijk niet meer mogelijk en echte competitiewedstrijden zijn uitgesloten. De tribunes zijn evenzeer kaduk maar kunnen vermoedelijk nog worden hersteld.

Wat dit voorstel extra aantrekkelijk maakt is het aanbod om deze sportzalen voortaan ook buiten de les- en internaaturen open te stellen voor Brugse sport- en jeugdverenigingen. Zoals u weet is de vraag naar sportzalen in Brugge nog steeds groter dan het aanbod.

Ik vernam enkele dagen geleden dat ook Impact, die de Brugse GO-scholen groepeert, bijzonder geïnteresseerd is om die sportzalen nu en dan te kunnen gebruiken. Zeker als het stadsbestuur financieel zou bijspringen, moeten deze gebouwen toch voor iedereen kunnen worden opengesteld.
In de schoolvakanties zouden daar trouwens ook sportkampen kunnen worden georganiseerd, de kamers van het naastliggende internaat vormen daarbij een extra troef. Weet u trouwens dat er in een schooljaar gemiddeld slechts gedurende 175 dagen wordt les gegeven? Hetgeen betekent dat de turn- en sportzalen 190 dagen leeg staan, op een opendeurdag of actieweekend na. En als je die ruimten ook op die 175 lesdagen tussen 18u en 22u openstelt, dan komen daar nog eens 700 uren die door sportclubs evenzeer goed zouden worden benut.

Concreet vernemen we dus graag wat het stadsbestuur antwoordt op de vraag en het voorstel om de twee oudere sportzalen op het domein Ter Groene Poorte mee te helpen opknappen zodat zij weer als volwaardige sportlocaties kunnen worden gebruikt tijdens de les- en internaaturen én ook op andere uren en dagen. Daarmee kan tegemoet worden gekomen aan de toegenomen vragen van Brugse sport- en jeugdverenigingen en andere scholen naar speelvelden.

 


Repliek interpellatie over aanstelling Dalilla Hermans

Voorzitter, collega’s,
Straks bespreken we hier het proces-verbaal over de selectiecommissie voor het mandaat van de korpschef van de Brugse politie. Uiteindelijk zal dit leiden tot de aanstelling van een nieuwe korpschef. Een zeer belangrijke functie. Hopelijk wordt het iemand die de steun van alle Brugse verkozenen krijgt. Maar het zou evengoed kunnen dat een of meer partijen de voorgestelde kandidaat/kandidate niet de meest geknipte persoon vinden voor die job. Daarover zullen we dan discussiëren, met argumenten, meningen en beoordelingen.

Dat gebeurt ook voor andere functies, denk maar bij de aanstelling van een algemeen directeur. Terecht, want de personen die deze functies invullen, dragen een grote verantwoordelijkheid. Zij doen nog iets anders dan de medewerksters en –medewerkers die eerder ‘anoniem’ voor het wel en wee van onze stad werken. In dit soort functies gaat het immers om mensen die mee het gezicht van Brugge vormen. Zij vertegenwoordigen Brugge op verscheidene publieke niveaus, als een soort ambassadeurs van onze stad.

Dat geldt natuurlijk ook voor de persoon die straks de kandidatuur van Brugge als Culturele Hoofdstad in 2030 moet gaan toelichten, steunen, promoten, verdedigen. Deze vrouw of man moet de Brugse culturele rijkdom nog meer laten schitteren, in Vlaanderen en op het internationale forum. Zij of hij doet dat voor Brugge en namens àlle Bruggelingen, met wiens belastinggeld zij of hij overigens wordt betaald. Ook deze persoon opereert als een soort cultureel ambassadeur van en voor onze stad. Want we mogen er toch van uitgaan dat de door het stadsbestuur ingediende kandidatuur voor die titel ernstig te nemen is?
Een beetje in de marge van dit meer ideologische debat vragen we ons af of er onder de honderden Brugse personeelsleden dan geen valabele kandidaten voor deze functie te vinden waren? We tellen toch veel creatieve, dynamische medewerksters en medewerkers in eigen rangen?
Maar dit terzijde.

In elk geval is het perfect normaal dat over deze kandidatuur en de finale aanstelling door het schepencollege wordt gepraat en gediscussieerd. Tenminste, als dit op een correcte en zindelijke manier gebeurt. Wij, als vertegenwoordigers van de Bruggelingen, mogen van mening verschillen over wie wij vinden die het beste voor die job geschikt is. Zij die dat in twijfel trekken en daarover misbaar maken, stellen democratische principes in vraag.

Een ander, zo mogelijk nog heiliger democratisch principe is de vrijheid van meningsuiting. In dit land heeft eenieder het recht - dit staat gelukkig gebeiteld in onze Grondwet - haar of zijn mening te uiten. Het recht om altijd je gedacht te kunnen en mogen zeggen. Links, rechts, averechts, scherp of zacht, verzoenend of conflicterend. Over van alles.
Natuurlijk is die vrijheid niet absoluut. Enkele beperkingen zijn evident en ook nodig. Niemand heeft het recht op te roepen tot haat of geweld. Je mag evenmin strafbare handelingen promoten, zoals bvb pedofilie. En racistische uitspraken zijn onaanvaardbaar. Let wel, deze principes gelden voor iedereen, in àlle richtingen dus.

Collega’s,

De kandidate die door het stadsbestuur recent is aangewezen om als trajectcoördinatrice de Brugse kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2030 te behartigen deed in het verleden enkele uitspraken die - ik citeer een Brugse liberale schepen zei - “onverstandig en historisch onjuist” zijn.
De Antwerpse burgemeester stelde het scherper: “Als een blanke zou hebben gezegd over zwarten wat zij zei over blanken, dan zou hij voor de rechter zijn moeten komen. Er is een totaal verschil in beoordeling vandaag, die normaal en banaal is geworden.”.

In de vacature voor deze functie stond nochtans dat kandidaten een profiel van “bruggenbouwer” moeten hebben. Ik citeer: “Je bent een bruggenbouwer en vlot in de omgang met een brede waaier van doelgroepen.” We kunnen er niet omheen dat bepaalde beweringen van de betrokken persoon niet bepaald beantwoordden aan dat selectiecriterium. Critici hebben gewoon gelijk wanneer zij stellen dat de geselecteerde kandidate niet de verbindende persoon is die voor en namens Brugge moet gaan optreden.


Alvast de door boegbeelden van onze partij geopperde bedenkingen hebben ook helemaal niks te maken met huidskleur en afkomst. We zouden evenzeer opmerkingen formuleren indien iemand met roots in het Poolgebied, in Korea, in Latijns-Amerika, in Australië of waar ook gelijkaardige, dwaze uitspraken zou hebben gedaan.
Wij nemen op de meest nadrukkelijke manier afstand van de hatelijke, ronduit racistische en zelfs gewelddadige opmerkingen en bedreigingen die de aangestelde vrouw te horen en te lezen krijgt. Nogmaals, iedereen mag beweren wat die wil maar dit moet steeds binnen de lijnen van het constitutioneel vastgelegde speelveld gebeuren.
Als reactie op de kritiek vroeg de betrokken dame in een tweet: “Kunnen jullie me niet allemaal gewoon met rust laten? Laten starten aan een nieuwe job zonder constant de laster aan te wakkeren.” Begrijpelijk. Al gebeurt ook dat laatste dan weer best in beide richtingen.

Collega Geert Van Tieghem sluit dadelijk nog aan met vragen over de gevolgde aanstellingsprocedure. Indien blijkt dat dit correct liep, dan aanvaarden wij de door het stadsbestuur gemaakte keuze.
Wij roepen mevrouw Hermans op haar opdracht goed in te vullen, weg van polemiek. Doe het goed. Handel en spreek voortaan aub steeds in het belang van Brugge, van alle Bruggelingen. Als een bruggenbouwster dus, wees een bruggenbouwster.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is