senioren blij met positieve reactie op voorstel cursus veilig elektrisch fietsen

Op 4 mei 2023, over deze onderwerpen: Denktank 60+, Mobiliteit en openbare werken, Veiligheid
senioren blij met positieve reactie op voorstel cursus veilig elektrisch fietsen

Brugse senioren reageren enthousiast op het voorstel om vrijblijvend begeleidingscursussen aan te bieden voor wie met een elektrische fiets door onze stad rijdt. Om dat idee kracht bij te zetten sprongen zij zelfs samen met raadslid Ilse Coopman op hun elektrische fiets en maakten zij een ritje. "Meteen werd duidelijk hoe nuttig zo'n opleiding kan zijn in het drukke Brugge met zijn smalle straatjes en veel andere weggebruikers. Zelfs de pittoreske kasseien zorgen voor extra uitdagingen", getuigde Ilse na afloop.

 

Tijdens de gemeenteraad van mei opperde Ilse Coopman het voorstel om een cursus veilig elektrisch fietsen te organiseren. Een samenwerking tussen de stad, de politie, de seniorenraad, de fietsersbond en enkele geëngageerde fietshandelaars moet dit mogelijk maken.

 

Aanleiding tot dit initiatief zijn de toegenomen ongevallen, ook dodelijke, van mensen die het plezier van het elektrisch fietsen hebben ontdekt. "Elektrisch fietsen is best een goede zaak. Veel 65-plussers herwonnen op die manier een stuk vrijheid, maar jammer genoeg verloopt dit niet altijd zo vlot", stipt het raadslid aan. Uit tellingen blijkt immers dat het in 8 op de 10 gevallen om senioren gaat. Bij het aantal verkeersdoden die zich met een elektrische fiets verplaatsten, zien we dat 80% onder de slachtoffers ouder is dan 55 jaar. Nog opvallend en zeer betreurenswaardig is ook dat bijna de helft van de fietsdoden de kaap van de 70 heeft gerond. 

 

Schepen Franky Demon reageerde tijdens de gemeenteraad positief op het voorstelen beloofde er werk van te maken. 

"Zeker nu het eindelijk goed weer is, maak ik graag gebruik van mijn elektrische fiets. Maar ik ervaar daar telkens weer bij dat mijn stalen ros zwaarder weegt en dus ook moeilijker wendbaar is. Zonder dat ik er acht op sla, gaat die fiets ook wel lekker snel. En dat levert al eens een gevaarlijke situatie op. Wat bijkomende informatie en oefeningen, bvb ook als het regent, zouden welgekomen zijn. Hopelijk maakt het stadsbestuur hier dus snel werk van", vindt ook Eric Lagrou die voorzitter is van de "Denktank 65+".

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is