Gemeenteraad van 29 april 2024 - Tussenkomsten van Nele Caus

Interpellaties

 

1/ Schepen Hoste heeft het licht gezien!!

Onlangs lazen we,  waar anders dan in de pers, groot nieuws over de kerstmarkt en de ijspiste.

Zo wil men tegen de editie van 2026 uitpakken met een vernieuwd concept van de kersmarkt en uitkijken naar nieuwe kerstunits. U gaf aan dat een warme uitstraling en het gebruik van hout alvast belangrijk zullen zijn bij de keuze.

EINDELIJK!!!! Dat was onze, en ongetwijfeld velen met ons, eerste reactie. Meer zelfs, HALLELUJAH om het in ietwat christelijker termen uit te drukken.  Misschien had u onder de katholieke inspiratie van Pasen eindelijk het licht gezien en heeft u zo besloten om uit te kijken naar die authentieke gezellige kerstsfeer met die houten kerststalletjes. Wie weet ;-)

Ook liet men verstaan dat men op middellange termijn de schaatspiste zal vernieuwen. Dat vervelende winterkompas waar men enkel het spreekwoordelijke Noorden van kwijt raakt, laat u eindelijk varen en er zal toch gekozen worden om met echt ijs te werken ipv van dat verfoeide plastiek. Zeer goed. De locatie bleek wel een voltreffer te zijn, en het Minnewater blijft dus behouden. Die zotte ideeën van mijn collega Pol Van Den Driessche blijken dus toch niet zo zot te zijn.

Zo zie je maar dat het gezond verstand finaal het altijd wel haalt en geduld toch een schone zaak blijkt te zijn. Want hoe vaak hebben we vanuit de oppositie niet op deze kerstnagel geklopt? Tot vervelens toe moest ik elk jaar onze oproep herhalen om die lelijke zwarte ondingen te verkopen en de authentieke kerstsfeer terug naar Brugge te halen.

En telkens bleef u en het college volharden in de boosheid en die ondingen verdedigen. Ook al regende het binnen, hadden ze handen vol geld gekost, men bleef achter of liever IN die containers staan. Men kon het zelfs niet gek genoeg bedenken, u liet ze zelfs volledig met hout  bekleden, in een wanhopige poging om die kille, zwarte uitstraling te verdoezelen. Niet enkel wanhopig, vooral heel kostelijk!

Let wel, de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de laatste editie warm en gezellig oogde.

Toch hebben we een aantal vragen bij deze nieuwe invulling:

Wat heeft u nu eindelijk finaal over de streep gekregen om deze opmerkelijke bocht, als ik het zo mag uitdrukken, te nemen inzake de kerstkraampjes? Vorig jaar klonk het inderdaad al ietwat anders, en gaf u te kennen dat u uitkeek om ze eventueel te verkopen. Helaas vond u toen geen geïnteresseerden. Is dit dan nu veranderd? Heeft u een overnemer gevonden? Zo ja waar dan? Op de zwarte markt van Tremelo of zo?
Ook wij stellen ons de vraag hoe deze nieuwe units zullen bekostigd worden? Ik kan me moeilijk inbeelden dat dit budgetneutraal zal zijn?
U spreekt ook over een kwalitatieve invulling van de standen. Dat vinden we uiteraard een heel goede zaak en pleiten ervoor om maximaal in dit geval met uw lokale helden met een Handmade in Brugge-label samen te werken. Bent u bereid dit te bekijken?
Op welke middellange termijn mogen we die echte ijspiste dan verwachten? Waarom kan er daar ook niet meteen geschakeld worden?

 

2/ Leegstand in Brugge

Ik ga het vrij kort proberen te houden over dit toch niet onbelangrijke onderwerp voor onze winkelstad.

Zo hebben we in een recent artikel in ondermeer HLN kunnen lezen dat de leegstand in Brugge verder gestegen is. Er staan 302 op 3107 handelspanden leeg, 9,7% dus.

Zo zien we dat de leegstandscijfers jaar na jaar verder stijgen in Brugge. Nog redelijk in het begin van uw legislatuur in 2019 tekende men cijfers op van 5,5%. Dit steeg naar 7,6% in 2021 en nu blijven we net onder die grens van 10%.

Begin dit jaar klonken de cijfers wel wat anders. Toen lazen we dat u uitpakte met een leegstand van 6,68% in de Brugse binnenstad. U U gaf toen aan dat na jaren van stijgende leegstand de trend gekeerd was. De grootste uitschieter was zelfs de Steenstraat waar toen geen enkel pand leeg stond.

Vandaar dat we toch wel een paar vragen hebben voor u:

Hoe verklaart u u het verschil? Is dit louter geografisch (Brugse binnenstad versus gans het Brugse grondgebied) of is er daadwerkelijk toch weer een stijging ingezet?
Zult u bijkomend iets ondernemen om de leegstand tegen te gaan naast de bestaande initiatieven (Modulair, Business Days, ….)
Wordt het retailplan uit 2020 bijgestuurd?
Welke acquisitiebeleid wordt er op vandaag gevoerd om nieuwe spelers naar Brugge te krijgen?
Wordt er ook onderzoek gevoerd naar de redenen van de leegstand? Wordt er bijvoorbeeld na een sluiting van een winkel gekeken waarom men besloot de deuren te sluiten? Zo zien we dat er in bepaalde panden er een veel hogere rotatie is dan in andere panden? Wordt dit opgevolgd en met deze bevindingen aan de slag gegaan?
Tenslotte willen we opmerken dat leegstand één zaak is, een kwalitatieve invulling is toch wel gans een andere. Welke initiatieven worden er op vandaag genomen om die verdere verschraling, de Disneylandisering van onze winkelstraten waar eenheid en brol op den duur troef is, tegen te gaan en onze mooie parels die we wel nog hebben te koesteren EN te ondersteunen? Zoals u dat al voortreffelijk doet met het Handmade in Bruges-label.

 

 

3/ Club-PAOK: vraag naar toelichting

De Europese match van donderdag 11 april (niet 12, dat was een zetduiveltje) werd al op voorhand bestempeld als een risicomatch. Terecht, zo blijkt nadien.

We kunnen stellen dat de doortocht van de PAOK-fans in Brugge niet bepaald vlekkeloos verlopen is. Zo was vooreerst de opkomst van de supporters véél hoger dan voorzien. De binnenstad werd ontsierd door graffiti, en aan het stadion zelf werd er ook veel schade toegebracht (voornamelijk aan de omheining en zo meer). Zelfs installaties van de Triënnale bleven niet gespaard L

Ook waren er verschillende incidenten rond en misschien zelfs in het stadion. Meermaals moest de politie ingrijpen en zelfs het waterkanon inzetten. Al klonk het nadien bij de Grieken dat ze onheus behandeld werden en het geweld, het politieoptreden disproportioneel was.

Graag hadden we de nodige toelichting gekregen:

- Welke risicoanalyse werd er op voorhand uitgevoerd en welke maatregelen werden hierdoor genomen?

- Werden de veiligheidsmaatregelen  tijdens de dag bijgestuurd en hoe werd er geanticipeerd op het veel hogere aantal Griekse bezoekers dan de toegelaten 1500? Want zo was het toch de bedoeling dat de supporters met een geldig ticket in de vooravond verzamelden op het Zand om dan met bussen naar Jan Breydel gevoerd te worden?Maar ze besloten zelf om met bijna 5000 man te voet naar het stadion te trekken. Men heeft dan maar beslist om die massa te begeleiden i.p.v. ze alsnog te ‘dwingen’ op de bus te stappen. Eenmaal aan het stadion toegekomen, bleek al snel dat er effectief geen tickets meer te verkrijgen waren. Wat nochtans al de ganse middag met handen en voeten werd uitgelegd aan hen door de Brugse politie. Maar ze waren blijkbaar zeer ‘dur de comprenure’ zoals we in het schoon Vlaams zeggen ;-) Eenmaal aan het stadion aangekomen was het hek dan helemaal van de dam. Allé, het hek was eigenlijk niet van de dam, maar lag gewoon ‘tegen dek’. Er is daar een ganse tumult ontstaan en toch wel veel beschadiging toegebracht aan ondermeer de omheining. Kunt u daar enige toelichting bij geven?

- Welke communicatie werd er op voorhand gevoerd naar PAOK om af te raden zonder geldig ticket naar Brugge af te

  reizen?

- Hoeveel aanhoudingen werden er gedaan die dag, hoeveel proces-verbalen werden opgesteld? 

- Wat is de reactie van het stadsbestuur en de politie op de beschuldigingen vanuit de entourage van PAOK?

- Is er al een zicht op het totaalbedrag van de schade en vernielingen? En op wie zullen deze worden verhaald?

Vanuit onze fractie betreuren we dergelijke incidenten uiteraard. Dit horen we niet te aanvaarden en wij willen onze volle steun voor de politie uitspreken die telkens maar weer voor een moeilijke opdracht staat en aan damage control moet doen. Het is een magere troost, maar in Brugge valt het dan nog mee in vergelijking met andere steden in binnen- en buitenland. Hopelijk blijft het bij zo’n kleine opflakkeringen van voetbalgeweld waarbij het telkens een kleine minderheid is die het voor de grote groep van voorbeeldige supporters het verpest. Kijk maar naar hoe rustig alles verlopen is bij het bezoek van ons Clubsupporters in de ‘hel van Thessaloniki’. Alvast bedankt voor uw antwoorden

 

Tussenkomsten

 

1/ Interventievoertuigen – wijze van gunnen

Vanuit onze fractie gaan wij uiteraard dit punt goedkeuren daar de politie steeds alle middelen verdient om haar taken naar behoren te kunnen uitvoeren.

Maar laat ons ook even toe om van de gelegenheid gebruik te maken om op een eerder geuite bezorgdheid, meermaals zelfs, terug te komen.

Als men op vandaag wenst over te gaan tot de aankoop van 6 interventievoertuigen ter vervanging van verouderde modellen, zullen deze afgeschreven voertuigen, nadat alle politionele elementen verwijderd zijn, wellicht ‘ergens’, op een niet nader te noemen locatie, dienen gestald te worden. Wellicht bij andere afgedankte voertuigen, in beslaggenomen voertuigen en zo meer. Ook vandaag zullen we uiteraard geen locaties noemen, maar u, burgemeester, en de betrokken diensten weten ongetwijfeld over welke terreinen ik spreek ;-)

Graag had ik dan ook gepolst naar de stavaza in deze stalling. In het verleden hadden alerte burgers er ons al op gewezen dat dit niet altijd volledig conform de regels verloopt.

Kunt u ons vandaag bevestigen:

 

Dat deze afgedankte voertuigen, getakelde en andere voertuigen op een verharde grond gestald staan. Dit omwille van de evidente reden om bodemverontreiniging te voorkomen.
Dat deze afgedankte politievoertuigen zo zullen worden opgesteld dat ze NIET van de openbare weg zichtbaar zijn?
Dat de toegang voldoende beveiligd is op alle terreinen waar deze voertuigen tijdelijk gestald worden?
Dat u met ALLE desbetreffende milieuwetgeving op AL uw terreinen en eigendommen in regel bent?

 

In het verleden zijn we met onze fractie al een paar keer moeten tussenkomen en vroegen we om het goede voorbeeld te geven. Temeer omdat u en andere overheden zelf strenge voorwaarden en regels oplegt aan Brugse garagehouders en takeldiensten. En terecht, gezien milieu een zaak is die ons allemaal aanbelangt.

We hadden toen beloofd om dit dossier verder aandachtig op te volgen vandaar dat we vandaag onze vragen herhalen. Het zou toch spijtig zijn dat we amper 4,5jaar verder terug naar af zijn.

Ik hoop dat u mijn bezorgdheid kan wegnemen.

2/ Museumcafé BRUSK

Vandaag wordt hier ons gevraagd om de selectieleidraad goed te keuren voor het sluiten van een overeenkomst met betrekking tot het concessierecht voor de exploitatie van de horecazaak in BRUSK.

We gaan dit uiteraard goedkeuren, maar gaven toch nog graag een paar suggesties en wat bemerkingen mee.

Met onze fractie kunnen we heel wat positieve elementen in deze concessieleidraad terug vinden.

Zo spreekt men over een termijn van 15 jaar , verlengbaar met nog eens 5 jaar. Dat is een goede zaak niet enkel voor de continuïteit maar ook om de toekomstige uitbater voldoende tijd te geven om de aanzienlijke investeringen terug te verdienen. Want meer dan een cascoruimte, weliswaar op een toplocatie, krijgt de uitbater niet ter beschikking dus de investering zal niet van minste zijn.

Ook lezen we in de stukken dat de procedure en aanvraag volledig in het Nederlands moet worden opgesteld. Vanuit N-VA kunnen we dit enkel maar toejuichen. We willen zelfs voorstellen om hier een stapje verder in te gaan, en dit door te trekken op alle vlak. Moedig de uitbater zeker aan om te kiezen voor een Nederlandstalige naam voor hun museumcafé én als eerste taal op hun menukaart voor het Nederlands te kiezen. 

Als we dan verder lezen in de stukken, werden we gaandeweg toch wat ontmoedigd door de vele puntjes en komma’s, en de soms wel hoge eisen die aan de toekomstige uitbater worden gesteld. N-VA vindt het toch belangrijk dat we ook in Brugge werk maken van een ondernemersvriendelijk klimaat en moeten vermijden dat we overhellen naar regulitis. Ik vermoed dat u dit als liberale schepen enkel maar zult beamen.

Let wel, ik volg u volledig dat men erover moet waken dat de kwaliteit gegarandeerd is, het museumcafé een echte meerwaarde is en er hard wordt ingezet op de belevingswaarde. U wenst ongetwijfeld net als ons, dat dit museumcafé een nieuwe lokale held en ster wordt aan het Brugse horecafirmament.

Maar als u verzandt in teveel voorwaarden en ‘eisen’, zou dit wel eerder ontmoedigend kunnen werken. En dat kan geenszins de bedoeling zijn. Bij eerdere concessies haakten al wel eens geïnteresseerden af hierdoor. Dus wees niet te streng en toch ook niet te inhalig want we lezen toch wel vaak iets over commerciële kortingen voor de Groep Brugge, voordeeltarieven voor de catering, ….

Er staan trouwens ook een aantal overbodige clausules in die al in bovenlokale wetgeving vervat zijn. Het is heus niet nodig om aandacht voor de allergenen te vragen, dat is al lang een wettelijke verplichting.

Kortom, een beetje minder regeltjes en beetje meer ondernemersvrijheid voor de toekomstige uitbater en dan zal dit museumcafé ongetwijfeld door iedereen goed ‘gesmaakt’ worden. We wensen de kandidaten alvast veel succes toe!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is