Gemeenteraad van 28 en 29 augustus 2023 - Tussenkomsten van Nele Caus

1/  Upgrade en aankoop Tekstkarren

Een duidelijke en goede communicatie nav de DRASTISCH gewijzigde verkeerssituatie is inderdaad onontbeertlijk. Hier wil men deze tekstkarren vooral inzetten om te duiden op bepaalde verkeerssituaties. Laten we maar meteen de zaken benoemen, de invoer van de autoluwe zones.

Het is goed dat we die borden over het Brugse grondgebied zullen plaatsen om een onachtzame automobilist te behoeden voor overtredingen en de bijhorende boetes. Maar hoe nobel die intentie ook is, toch vrees ik dat we momenteel ons doel hier niet bereiken als ik zie WAAR die borden worden neergeplant.

Zo zag ik bijvoorbeeld zo’n tekstkar verschijnen aan de inrit van de nieuw parking van het concertgebouw. Tja, daar is het wel een beetje laat om je kar te keren en niet de Zuidzandstraat in te rijden. Veel beter ware het reeds op de Unescorotonde te plaatsen… Er is dan nog een echt alternatief mogelijk. Of nog veel vroeger op hun route op de invalswegen als de Koning Albertlaan, de Baron ruzettelaan enzomeer…. Niet 50 meter ervoor….

 

2/ Overeenkomst De Lijn

Graag had ik 1 kleine suggestie gegeven bij deze overeenkomst. Elk jaar zien we deze overeenkomst terug op de agenda verschijnen. Misschien kan er eens overwogen worden om dit ook eens in andere periodes of voor andere gebieden toe te passen.

Ik verduidelijk even:

Telkens gaat dit over enkel en alleen de binnenstad en louter over de klassieke eindejaarsperiode, meerbepaald de drukke winkelweekends, Wintergloed en Oudejaarsavond. Er wordt nochtans vaak gepleit om alles wat meer te spreiden in tijd en over gans Brugge en niet altijd alle middelen naar het Ei van Brugge te laten gaan.

Akkoord, in die periode vindt de hoofdbrok van alle activiteiten plaats, maar toch. Kan er overwogen worden om bijvoorbeeld bij zomerevenementen in Zeebrugge dit ook te voorzien? We willen allemaal extra zuurstof geven aan Zeebrugge en daar meer leven in de brouwerij brengen. Kan er niet gekeken worden om ook voor de evenementen als Wecandance en Bomboclat gelijkaardige shuttlediensten in te leggen. Zo kan men de gaten opvullen die er momenteel in het openbaar vervoer zijn. Want met de klassieke trein-tram-bus-verbinding lukt het niet altijd op vandaag qua uurregeling. Dit zal uiteraard iets kosten en inderdaad, ik hoor het u al zeggen,wij pleiten er altijd voor om spaarzaam met onze centjes om te gaan. Maar misschien een dure centrumshuttle afschaffen en dan is er wat extra budget om ook de zomer in Zeebrugge een extra duwtje in de rug te geven.

 

3/ 331 nieuw bomen in Brugge, behalve in Zeebrugge?

Vandaag keuren we met plezier dit dossier goed. Extra groen op Brugs grondgebied dat is uiteraard altijd een goede zaak. Groen in de zin van bomen, bloemetjes, planten en andere natuurlijke groene vormen wel te verstaan. Over andere ‘groene’ verschijningsvormen zal ik me wijselijk niet uitspreken ;-) We zien hier dat er maar liefst 331 extra bomen bij komen na dit aanbestedingsdossier. En dit in het Centrum van Brugge, op Christus-Koning, in Sint-Kruis, Assebroek, Sint-Michiels, Sint-Andries, Sint-Pieters, Sint-Jozef en tenslotte Lissewege en Zwankendamme. Ik heb misschien iets gemist maar hoort Zeebrugge niet meer bij Brugge dan? Akkoord, op het strand van Zeebrugge kun je moeilijk bomen gaan planten maar er zijn wellicht toch wel nog een paar plaatsen in Zeebrugge die ook mee kunnen genieten van wat extra groen? Is er daar een specifieke reden voor dat Zeebrugge niet in dit dossier opgenomen is? Of berust dit louter op een toevalligheid?

Ten tweede zien we dat deze bomen op een hogere raming van de uitgaven komen dan dat er krediet of budget beschikbaar is. Er moet namelijk 100 461,56 euro verschoven worden van 2026 naar 2024.  Zal dit ten koste van de andere projecten gaan? Of is dit dan eerder een “probleem” van de toekomstige bevoegde schepen?

Maar we willen positief afsluiten want het gaat hier tenslotte over een mooi dossier dat Brugge over bijna gans het grondgebied enkel maar beter kan maken en klimaatrobuuster. Dus we gaan dit uiteraard goedkeuren.

 

4/ Middelmaat is troef in Brugge

Nu augustus en straks ook de zomer op hun laatste benen lopen, denken we dat het tijd is om een eerste evaluatie te maken van het zomerseizoen. Per momenten was het gezellig druk in Brugge. De bezoekers en toeristen hebben duidelijk de weg teruggevonden naar Brugge..

Kunststeden doen het door de band genomen beter bij iets minder tropische temperaturen. Had in Brugge deze kwakkelzomer een gelijkaardig effect? Aan de bezoekersaantallen uit de pers kunnen we afleiden van wel.

MAAR…. bezoekersaantallen is 1 zaak, de uitgaven een andere zaak. Heeft u daar al zich op? Er waren door het minder mooie weer misschien wel hogere bezoekcijfers voor de musea, maar was er ook een hoger bestedingspatroon in de Brugse winkels en horeca. Tot zover onze vragen over de bezoekers en hun aantallen.

We hadden graag ook een kwalitatieve evaluatie gehouden van het zomeraanbod in Brugge. De zomer ging van start met het Cactusfestival, tussenin Klinkende Kroegen en Wijklanken. Moods werd afgeschaft en enkel Benenwerk bleef behouden. Werd over deze laatste eigenlijk al een evaluatie gehouden? Was Benenwerk dan een groter succes dan gewoonlijk? Hebben jullie andere positieve of negatieve gevolgen ondervonden door het afschaffen van Moods? Blijven jullie achter deze beslissing staan?

Ook 2 weken geleden was er het fameuze Reiefestival, de opvolger van de Reiefeesten. De waarheid gebiedt ons te zeggen dat er niet kan gesproken worden over een overweldigend succes. Zo miste men eigenlijk wel de link met de Reien?

Ware het niet beter dit in een grote stadsfestival in te bedden? Zo creëer je meer ruimte om te gaan experimenteren  en kan men toch zich gaan concentreren op 1 apart subthema en zo de link met de Reien behouden.

Zoals gezegd, we hebben veel evenementen gezien in onze stad, ik heb er nu nog veel niet opgenoemd als ik denk aan Wecandance en Bomboclat, festival van de Noordzee, Cirque Plus….

Wat opvalt,is dat eigenlijk veel van die evenementen op de Bruggelingen en inwoners van de ons omliggende gemeenten gericht zijn. Waar uiteraard ook iets voor valt te zeggen. Maar al bij al missen we toch wat excellentie doorheen gans de agenda, zo een paar zaken met een hoge waw-factor.  Evenementen met een hoog ‘ik was erbij’ gehalte! Het lijkt wel alsof middelmaat troef geworden is in Brugge. Een paar weken geleden lazen we een scherp stukje in het Brugsch Handelsblad waarbij men stelde dat Brugge haar culturele pluimen aan het verliezen is. Ik kan de journalist in kwestie niet gans ongelijk geven. Vanuit onze fractie menen we dat er véél MEER ambitie moet zitten in onze programmatie. Was het dan slecht? Neen,dat zul je ons zeker niet horen zeggen. Maar was het top? Hebben we hoge ogen gegooid in het buitenland? Neen. En dat voor een stad als Brugge! We zouden mee de top moeten aanvoeren!

Onze vraag is dan ook heel duidelijk. Zijn er naar de komende jaren toe aanvullende evenementen gepland? Welk acquisitiebeleid zal er gevoerd worden om grote namen naar Brugge te krijgen? Waarom komt een Cirque du Soleil niet naar Brugge? Royal de Luxe meert steevast in Antwerpen aan met hun reuzentheater. Waarom kan Brugge niet zo’n publiekstrekkers binnenrijven?

In Zeebrugge hadden we ooit het legendarische Axion beach Rock festival. Vorig jaar kreeg Oostende Rammstein over de vloer. Waarom kan Brugge ook niet eens dat muziekgenre aanboren? In Torhout is de er de Musical Marie-Antoinette in kasteel Wijnendale. Het zijn 1 voor 1 voorbeelden van echte publiekstrekkers die Brugge mee op de kaart kunnen zetten.

Dus alstublieft steek wat meer ambitie in uw agenda en aanbod en zorg ervoor dat we eens wat verder dan in onze eigen provincie over de tongen gaan.  Ons aanbod is goed, maar laat het nu eindelijk terug TOP zijn.

Brugge verdient beter dan gewoon de middelmaat! 

 

5/ Kamperen in Brugge

Kamperen zit almaar meer in de lift. Ook in Brugge zien we dat deze logiesvorm aan populariteit wint.

Zo lezen we bijvoorbeeld in een artikel van het Nieuwsblad d.d. 10/8 dat de Sint-Pietersplas nu al een hotspot is voor kampeerders. Dit betreft echter een pop-up camping. We lezen ook dat er een nieuwe aanvraag werd ingediend om een camping met een 100-tal standplaatsen op deze locatie in te richten. Het merendeel zou voor campers bedoeld zijn. Vanuit onze fractie menen we inderdaad dat dit geen dag te vroeg komt. De nood aan bijkomende kampeerplaatsen is hoog in Brugge, zeker een bijkomende voorziening voor mobilhomes. In het verleden vroegen we reeds om een extra mobilhome-parking in te richten, bijvoorbeeld langs de Coiseaukaai. U ging de mogelijkheden hiertoe onderzoeken. Wat is de stand van zaken hier? Zijn er intussen, naast het Masterplan rond de Sint-Pietersplas, bijkomende plannen, ruimte en initiatieven voorzien in Brugge voor deze almaar groeiende logiesvorm (bijkomende campings, mobilhomeparkings, Glamping, …)? 

Tenslotte zien we ook in deze logiesvorm een spanningsveld opduiken door de pop-up initiatieven.

Zo werd er door de beroepsfederatie Recread een klacht ingediend waarbij de toepassing van een artikel van het vrijstellingenbesluit voor tijdelijke campings in vraag werd gesteld.

Op vandaag is er geen beleidskader waardoor Stad Brugge elke individuele aanvraag apart moet beoordelen.

Zijn er plannen om een lokaal beleidskader uit te werken naast het logiesdecreet en het vrijstellingenbesluit, in analogie met de visienota rond pop-up bars? Kortom, vanuit N-VA Brugge menen we dat het een goede zaak zou zijn om extra in te zetten op deze logiesvorm. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld gezinnen met kinderen ook genieten van al het schoons dat Brugge te bieden heeft en dat aan betaalbare prijzen. Ook zien we dat meer en meer koppels kiezen om rond te reizen met de mobilhome. Wat zij spenderen tijdens hun reizen in de lokale handel en horeca, is zeker niet te onderschatten. Het zijn tenslotte niet allemaal frigoboxtoeristen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is