Gemeenteraad van 26 februari 2024: Pol Van Den Driessche

Op 6 maart 2024, over deze onderwerpen: Cultuur en toerisme, Nieuws van de Gemeenteraad, Sociaal beleid, Sport

Noodhulp Gaza

Het is een goede zaak dat we ook vanuit Brugge een bijdrage leveren om dat onnoemelijke leed van onschuldige mensen in de Gaza een beetje te milderen. De toestand is er vreselijk, dat zien we haast dagelijks via de media. Onlangs hoorde ikzelf de ijzingwekkende getuigenis van de dochter van een vriend die als verpleegster werkte in de verwoeste dorpen en steden. En er lijkt nog niet meteen een einde aan te zullen komen.

Akkoord dus met deze noodhulp.

Niettemin vragen we ons af of we, precies gezien de extreme gevoeligheden en de complexe verhoudingen in en van deze oorlog, niet beter onze financiële steun geven aan een absoluut neutrale hulporganisatie, zonder ideologisch-politieke kleur. Daarbij denken we aan het Rode Kruis, gespecialiseerd in de organisatie van noodhulp en met een actieve werking in Brugge.

Interpellaties

Gouden Boomstoet

Eind augustus is het eindelijk weer zo ver. Na 7 jaar trekt de epische praalstoet van de Gouden Boom, die herinnert aan dat bijzondere huwelijk van de Bourgondische hertog Karel de Stoute met de Engelse Margaretha van York in de 15de eeuw, weer door onze stad.

Het is toch evident dat we het resultaat van de immense inspanningen die gepaard gaan met de organisatie van deze prachtige stoet aan zo veel mogelijk toeschouwers - uit Vlaanderen en van ver buiten ons land - laten zien. Daarom vinden wij dat de Gouden Boomstoet tijdens één weekend beter twee in plaats van één keer rondtrekt.

Dit zou meteen een uitstekende zaak betekenen voor de horeca en tegelijk een bonus voor het verblijfstoerisme. Want het laat zich raden dat nogal wat bezoekers dit evenement zou combineren met bijvoorbeeld een ontdekking van de Triënnale en van de andere pareltjes van en in onze stad. Een tweedaagse rondgang vermindert ook de kans dat er wel eens géén stoet zou kunnen rondtrekken door onverhoopt slecht weer. Wat in de huidige grillige klimaatoprispingen niet uit te sluiten valt.

Maar bovenal zou het voor de vele honderden vrijwillige acteurs en het hele organisatieteam een warme erkenning betekenen voor hun inzet mochten zij tweemaal kunnen ‘optreden’.

Veel bijkomende organisatie zou dit ook niet vergen: er zijn geen extra repetities nodig, de kleding en rekwisieten zijn ter plaatse, de banken en tribunes langs het parcours staan er, enz. Komaan dus, laten we gaan voor zaterdag 24 én zondag 25 augustus gaan.

Restauratie Begijnhof

We steunen dit voorstel, zonder meer een goede optie. Ik grijp dit punt tegelijk aan om bij de schepen Monumentenzorg even te polsen naar de stand van zaken over de heropening van het museum in het Begijnhof. In september vorig jaar zei u dat er een oplossing in de maak is en dat dit kleine museum wordt vernieuwd en binnen afzienbare tijd wordt heropend. Hoe staat het daar nu mee?

Subsidie padelinfrastructuur

Wij hebben een hart voor alle sporten. Want sporten is gezond en brengt mensen bij elkaar. Dus ook de padelsport wensen wij alle succes toe.

Toch hebben wij het moeilijk met het voorliggende subsidiereglement, waarin er forse financiële steun wordt voorzien voor padelclubs die hun infrastructuur moeten aanpassen om zich te schikken naar de geldende geluidsnormen. Als dit voorstel het haalt, kunnen de eigenaars van padelclubs straks tot liefst 80% van de kosten voor geluidsmuren terugvorderen van de Brugse stadskas, zonder plafondbedrag nota bene. Ook voor de overkapping met geluidswanden wil de stadskas diep gaan, want dan krijgt men tot 60 % terugbetaald.

De betrokken uitbaters moeten zich wel haasten, want hun dossier moet voor 1 april zijn ingediend om van deze tegemoetkomingen te kunnen genieten.

Dit nieuwe subsidiereglement is, hoe sympathiek ook, waarde collega’s, toch een gevaarlijk precedent. Dit betekent immers dat sommige uitbaters, eigenaars of wie ook die overlast veroorzaken voortaan terecht kunnen bij de stedelijke overheid om de meeste kosten te laten betalen voor het in orde brengen van hun pand of terrein. Het is alsof iemand die een café heeft en op een dag beslist daar een dansschool of een discotheek van te maken en vervolgens de factuur van de werken voor geluidswering kan doorschuiven naar de stadskas. Dit kan toch niet?

Bovendien is dit toch een hoogst vreemd signaal naar de overige sport- en andere verenigingen die wél al op eigen kosten werken uitvoerden. Denken we in concreto aan padelclubs die de afgelopen jaren effectief diep in hun zakken tastten om de overlast te stoppen. Of kunnen zij dan hun facturen met terugwerkende kracht indienen?

Anders en simpeler uitgedrukt. Dit reglement is discriminerend. Daarom zullen wij dit niet goedkeuren en we vragen dat ook de andere partijen inzien dat dit voorstel rammelt. Dat het ook nog eens een week voor deze gemeenteraadszitting triomfantelijk als een al genomen beslissing werd bekendgemaakt in de pers, sterkt ons overigens in het vermoeden dat dit een electoraal nummertje is. Op kosten van de Brugse belastingbetalers.

 

Vlaamse werkingssubsidies Musea Brugge

Vanzelfsprekend keuren we deze overeenkomst goed. Want wat een opsteker, wat een forse duw is dat voor onze schitterende musea. En dat dankzij Vlaanderen en de Vlaamse minister van Cultuur in het bijzonder. Dat wordt ook ruiterlijk erkend in de toelichting bij dit akkoord. Ik citeer: “De Vlaamse Regering heeft Musea Brugge een verdubbeling van de subsidies t.o.v.

 de huidige beleidsperiode toegekend. (…) Brugge is koploper binnen het Vlaamse museale landschap.” Einde citaat. Het is ook geen kleingeld, maar wel jaarlijks bijna 3 miljoen euro. 3 miljoen. Dank u wel Vlaanderen.  Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden gekoppeld aan die smak geld. Brugge zal die wat graag vervullen, vermoeden wij.  Maar misschien moeten we er bij Vlaanderen op aandringen om een extra voorwaarde toe te voegen. Met name: meer respect voor het Nederlands in de communicatie van Musea Brugge. Want het is niet omdat Musea Brugge als uithangbord van onze toeristische stad terecht zwaar inzet op het aantrekken van internationale bezoekers dat men onze taal zo maar mag of kan veronachtzamen en miskennen. Dat is onaanvaardbaar.

Onlangs nog bezocht ik Barcelona, ook een topper voor toeristen en evenzeer een stad met prachtige musea. Weet u, daar is de eerste taal in de musea en op de affiches en in de flyers altijd het Catalaans. Gevolgd door het Spaans en dan het Engels. En weet u, er is geen enkele cultureel geïnteresseerde toerist – van waar die ook op deze aardbol afkomstig is – die deze musea niet bezoekt omdat hij de eerste taal niet verstaat want Catalaans is geen taal die door tientallen miljoenen mensen wordt gesproken. Dus aub, beste college en museumdirectie, laat ons stoppen met dat minderwaardige gedoe tegenover onze eigen, prachtige taal. We gaan toch niet, na de eeuwenlange arrogantie van Franstalige rijkaards, onze culturele identiteit niet laten varen omwille van een soort Engelstalig snobisme? Het is trouwens soms ook gewoon debiel wanneer je een Nederlandstalige gespreksavond in Brugge, gericht op Vlamingen en met een Vlaamse gastspreker, in het Engels aankondigt. Zoals onlangs gebeurde: “An evening with Charlie Dewulf” of “Talk Joppe De Cempeneer”.

 

Volksfeest ’t Zand naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen

Pasen wordt dit jaar niet enkel voor christenen bijzonder, want die dag vieren we nog een hoogdag. Een sportieve. Op Pasen trekt de schoonste koers van ‘t jaar door Vlaanderen. Weliswaar vertrekken de renners die ochtend vanuit Antwerpen, waarna het volgend jaar gelukkig weer aan onze beurt is. In elk geval hangen veel Bruggelingen en andere West-Vlaamse sportliefhebbers die dag urenlang voor de buis. Duizenden trekken zelfs naar de plaatsen waar de renners voorbijflitsen, anderen beleven deze tweede Vlaamse feestdag met vriendinnen en vrienden op café. De ‘Warmste Week’ heeft nog eens duidelijk gemaakt dat ‘t Zand zich leent voor grootse gezellige feesten. Waar mensen samen genieten, lachen en zingen en gelukkig zijn. En waar ook de omliggende handelszaken een geslaagde dag kunnen meepikken. Vandaar dit voorstel om er dit jaar, wanneer de Ronde Brugge niet aandoet, toch een volksfeest van te maken in onze stad. Is het stadsbestuur alsnog bereid een oproep te lanceren voor de organisatie van een feest op ‘t Zand op de dag van de Ronde van Vlaanderen, onder meer door de plaatsing van een groot scherm?

Ook de Markt zou als locatie kunnen dienen, waarbij het scherm dan best voor het Provinciaal Hof wordt geplaatst. Het stadsbestuur hoeft dit allemaal niet zelf te organiseren, vermoedelijk zijn er privé-organisatoren die dit willen doen. De stedelijke overheid zou dit wel logistiek moeten ondersteunen, mocht iemand ingaan op deze oproep.

 

Interpellatie over onenigheid in het college

De interpellatie van een collega bevestigt dat het rommelt in dit stadsbestuur. Of zoals Nederlanders plachten te zeggen: “Nou, er zit zand in de zwembroek!”. Aardig wat zand zo te zien.

Want volgt u wel eens de open debatcultuur tussen de Brugse christendemocraten en de Brugse socialisten op de zogeheten sociale media.

Op 7 februari post de fractievoorzitster van CD&V op facebook het omstreden bericht van het AZ Sint-Jan, met als commentaar: “Zie ik het goed dat ziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge de campagne van haar voorzitter Pablo Anys sponsort? Zéér opmerkelijk is dit…”.

Waarop enkele reacties volgen, onder meer van Steven Wittevrongel, dat is de kabinetschef van schepen Anys. Dat levert prompt een reflectie van de burgemeester op die begint met: “Zoals meestal heb je het verkeerd voor Steven.”.

Of nog: “Goed, de sfeer is goed in deze bestuursploeg”. Tijd voor verandering, voor wissels in de ploeg.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is