Ontwerpfase nieuwe jeugdherbergen in Brugge en Oostende gaat van start

Op 21 mei 2011

De Vlaamse regering verleende vandaag, op voorstel van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois, haar goedkeuring aan de bestekken voor nieuwe jeugdherbergen in Brugge en Oostende. Deze stap is de start van de ontwerpfase. De gunning voor de bouw van deze jeugdverblijven gebeurt na een beperkte wedstrijdofferteaanvraag.

Tijdens de selectieprocedure zijn 5 grote bouwbedrijven gekozen die nu op basis van deze goedgekeurde bestekken een ontwerp en een kostenplaatje moeten indienen tegen eind september. Een jury beoordeelt nadien deze ontwerpen, om rond de jaarwisseling tot een definitieve gunning te komen. In beide steden is Toerisme Vlaanderen eigenaar van de projectgronden. Een private partner staat in voor het ontwerp, de uitvoering van de werken en de voorfinanciering. Na de voorlopige oplevering verwerft Toerisme Vlaanderen de infrastructuur door betaling van een vooraf vastgelegde koopsom.

Een grondige vernieuwing en capaciteitsuitbreiding van de jeugdherbergen in Vlaanderen is dringend nodig,” aldus minister Bourgeois. “De jonge reiziger van nu wil ook meer comfort in de jeugdherberg. Hij wil slapen in kleinere slaapzalen in plaats van in vooroorlogse zalen met 50 bedden. Hij wil eigen sanitair op de kamer, meer comfort, enzovoort. Onze huidige jeugdherbergen zijn op dat vlak onvoldoende uitgerust. Met een inhaalbeweging wil ik daar verandering in brengen.”

Jeugdhostel in Brugge

Het huidige – internationaal bekende – jeugdhostel in de Ezelstraat 47- 49, is te klein gehuisvest en is verouderd. Toerisme Vlaanderen kocht iets verder in de Ezelstraat (nummers 42 – 44) gronden aan waarop een nieuwbouwproject wordt opgetrokken. Het nieuwe jeugdhostel krijgt 120 bedden (een verdubbeling) en een mooie binnentuin. Net zoals in het huidige hostel komt er accommodatie voor kleine concerten.  Ook vergaderruimte, conciërgewoning, dienstlokalen, jongerencafé worden in het project opgenomen.

Toerisme Vlaanderen start het investeringsproject nog dit jaar met een Design Build Finance contract. In januari 2014 zou het jeugdhostel gebruiksklaar moeten zijn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is