N-VA: “Het lijkt alsof men wil dat bussen leeg rijden.”

Op 26 februari 2012

N-VA Brugge juicht toe dat er eindelijk werk gemaakt werd van een vaste buslijn tussen Brugge en Zeebrugge. Helaas mist de buslijn zijn doel omdat de dienstregeling niet overeenkomt met de mobiliteitsbehoefte van de bevolking. Zo zijn er maar twee ritten heen en terug per dag, buiten de spitsuren waarin de behoefte aan een performant openbaar vervoer het grootst is. Bovendien is de buslijn ook onvindbaar op de site van De Lijn. Volgens Johan Deprez van N-VA Brugge lijkt dat op een scenario voor een aangekondigde dood van de busverbinding.

Wie een route plant via de site van De Lijn krijgt de bus niet eens te zien. Hoe wil men dan dat de reizigers er gebruik van maken?” vraagt Johan Deprez zich af. Bovendien zijn de onvindbare uurregelingen ook niet afgestemd op de noden van de bevolking. “Er zijn maar twee bussen heen en terug per dag. De bus ’s morgens vertrekt te laat en die ’s avonds te vroeg. Daardoor kunnen scholieren, maar ook mensen die in Brugge werken, er geen gebruik van maken en mist deze buslijn compleet zijn doel waardoor veel bussen quasi leeg rondrijden. Wat dan later als argument gebruikt kan worden om de buslijn weer af te schaffen.” aldus Deprez.

Volgens de N-VA’er  is er wel degelijk een publiek voor de buslijn maar moet de uurregeling drastisch herzien worden. Johan Deprez: “Men moet de bus laten rijden wanneer er behoefte aan is, niet wanneer De Lijn toevallig een chauffeur vrij heeft. Ook de frequentie van twee bussen per dag is onvoldoende. Wie maar voor enkele uren in Brugge moet zijn kan niet met het openbaar vervoer want er is geen bus terug. Wie naar het theater wil of iets gaat eten in Brugge mag het ook vergeten de bus te nemen. Als men de bevolking werkelijk wil motiveren het openbaar vervoer te gebruiken en de wagen aan de kant te laten moet zorgen voor een realistisch aanbod. Zoals het er nu naar uitziet was dat niet de eerste prioriteit van De Lijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is