'Ter Doest' in Lissewege krijgt subsidies voor de aanmaak van een landschapsbeheersplan

Op 4 mei 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, investeert ruim 99.000 euro voor de opmaak van drie landschapsbeheersplannen in Brugge, Dilbeek en Merksplas. Daarnaast keurde de minister twee landschapsbeheersplannen goed.

 Subsidie opmaak landschapsbeheersplannen

Het landschapsdecreet voorziet in de mogelijkheid om voor erfgoedlandschappen een landschapsbeheersplan op te stellen,” aldus minister Bourgeois.  “De opmaak van zo’n plan wordt voor 80% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dat beheersplan legt in detail de acties vast die noodzakelijk zijn voor een gepast beheer van de erfgoedwaarden en kenmerken van het beschermde landschap, en dit voor een periode van 27 jaar.”

Brugge krijgt 14.744,58 euro voor de opmaak van een landschapsbeheersplan voor hetbeschermd landschap “Groot ter Doest”

Een landschapsbeheersplan is een praktische leidraad en een garantie voor het behoud van een beschermd landschap”, aldus minister Bourgeois. “De bedoeling is om eigenaars te stimuleren om mee te werken aan het beheer van het landschap. Naast de gekende onderhoudspremie voor beschermde landschappen is er dankzij dit landschapsbeheersplan een extra  landschapspremie mogelijk voor welbepaalde onderhouds-, omgevings- of instandhoudingswerken die in dit plan zijn opgenomen, zoals het snoeien van hagen, herstellen van wandelpaden en vijverbruggen, het weghalen van het slib uit de vijvers en de renovatie van de schuilhutten en rustbanken.”

 

Dankzij een beheersplan kan de eigenaar aanspraak maken op een extra landschapspremie (max. 70% van de geraamde kostprijs) voor het uitvoeren van onderhouds – of instandhoudingswerkzaamheden die in het plan zijn opgenomen, en dit bovenop de onderhoudspremie van maximum 40% van de geraamde kostprijs waarop hij voor het beschermd landschap al recht had. 


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is