Toespraak Ann Minne-Soete, N-VA-partijcongres 13/10/2012

Op 13 oktober 2012

Mijnheer de voorzitter,

Goede vrienden,

Wat ook internationaal gesproken lange tijd één van de troefkaarten van Vlaanderen was – een vlotte bereikbaarheid – zijn we bijna kwijtgespeeld. Erger, de immobiliteit, het onvermogen om snel van het ene naar het andere punt te geraken, dreigt één van onze grote handicaps te worden. Of is het dat al. Uit alle onderzoeken blijkt dat mobiliteit één van de problemen is die de mensen bezighoudt.

Dat merken we overal langs de Vlaamse wegen en zeker ook in en rond onze steden. Antwerpen beleeft bijna dagelijks een verkeersinfarct, maar ook in het meer bescheiden Brugge rijden we ons heel vaak vast. Probeer maar eens om ’s ochtends rond 8 uur of ’s avonds rond 17 uur de Breydelstad in of uit te rijden.

Wij lanceerden het voorstel om bezoekers van onze wondermooie stad aan te zetten hun wagens op randparkings achter te laten. Door de inzet van intelligente verkeerssystemen valt dat goed te coachen. Met snelle shuttlebusjes of een milieuvriendelijke tram brengen we de bezoekers vervolgens naar het centrum en terug.

Ik las in de lokale programma’s van andere N-VA-afdelingen dat zij, net als wij, voorstander zijn van autoluwe stadscentra. Zo willen wij minder zware bussen door de binnenstad zien en voelen daveren. Nu zijn dat er dagelijks bijna vijfhonderd. Op piekdagen willen we de centrumstraten natuurlijk wel autovrij maken en ook dat kan met technologische snufjes verstandig worden doorgevoerd. Uiteraard moeten de Bruggelingen die in de stad wonen wél nog naar hun huis kunnen rijden. Ook dat is mogelijk met het gebruik van nieuwe technologie.

We dringen er ook sterk op aan dat er in Brussel beslissingen worden genomen om de mobiliteit te verbeteren. Zo willen wij de haven van Brugge, die momenteel nog net iets kleiner is dan die van Gent en Antwerpen, beter ontsluiten door de vervanging van een aantal oude bruggen en sluizen. Op die manier zouden schepen tot 2300 ton langs de ringvaart naar de zeehaven kunnen varen. Dat betekent dagelijks honderden vrachtwagens minder op de wegen om en rond Brugge. Dat is zo evident. Maar de minister van Mobiliteit talmt, al jaren.

Brugge is nu al de fietsstad van Vlaanderen en dat willen wij nog meer stimuleren. Ook het groeiende aantal hogeschoolstudenten – straks 10.000 – zal het aantal tweewielers nog doen toenemen.

Alle N-VA-afdelingen kiezen voor de aanleg van meer afgescheiden, goed onderhouden en dus veiliger fietspaden. Tegelijk is er nood aan een gedurfd voetpadenbeleid, want wat is er nu gezelliger dan door betoverende winkelstraten en langs ons uniek historisch erfgoed te slenteren?

U hoort het, we zijn behoorlijk ambitieus. Daarom pleiten wij ook voor een rechtstreekse treinverbinding van Oostende over Brugge en Gent naar de luchthaven van Zaventem. Wij willen zo’n directe trein- of buslijn ook naar het Eurostar-station in Rijsel. En de luchthaven die al “Oostende-Brugge” heet, moet nieuwe impulsen krijgen.

Meer nog, als we na morgen de kans krijgen om versterkt mee te besturen, gaan we onderhandelen met rederijen om van Brugge ook een startplaats voor cruises te maken. Dat zou het verblijfstoerisme een opstoot geven.

Het is u intussen duidelijk, geacht publiek: wij van N-VA Brugge willen morgen de strijd winnen: te land, ter zee en in de lucht. Als dat lukt en wanneer we op termijn dan eindelijk ook een hedendaags congrescentrum zullen hebben gebouwd, bent u allen welkom voor een grootse meeting in de schoonste stad van Vlaanderen.

Wat u niet kan beletten al vroeger langs te komen. We zullen de leeuwenvlag uitsteken!

Dank u.

Ann MINNE-SOETE

Lijsttrekker N-VA
Brugge

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is