N-VA eist onmiddellijke oprichting crisiscel landbouw

Op 27 januari 2015

Oprichting crisiscel landbouw is dringend nodig door de provincie West-Vlaanderen”

West-Vlaanderen / Brugge - N-VA West-Vlaanderen wenst bij monde van provincieraadslid Peter De Roo (Brugge) te reageren op de communicatie van de provincie West-Vlaanderen betreffende het beleggen van een vergadering voor de noodlijdende varkensboeren. N-VA wil een onmiddellijke oprichting van een crisiscel landbouw door de provincie West-Vlaanderen.

Provincieraadslid Peter De Roo (Brugge): “Wij wensen als oppositiefractie te reageren op de communicatie van de provincie West-Vlaanderen over het beleggen van een vergadering voor de noodlijdende varkensboeren. Naar aanleiding van mijn mondelinge vraagstelling van donderdag 22 januari aan de bevoegd gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) over landbouwers in nood, blijkt dat de provincie actie zal ondernemen naar een specifieke doelgroep van de landbouw, namelijk de varkenslandbouwers.”

Volgens de laatste gegevens is het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen gedaald van 24.884 in 2013 naar 23.877 in 2014. Dit is een verlies van 1.062 gezinsbedrijven op één jaar tijd, wat neerkomt op een sluiting van 3 gezinsbedrijven per dag in Vlaanderen. Gemiddeld 2 West-Vlaamse varkenslandbouwers per dag stoppen er mee.” Peter De Roo wil dat de Provincie West-Vlaanderen in deze uitgelezen provinciale bevoegdheid die landbouw is, meer vecht voor het overleven van haar landbouw, en daarbij haar familiale landbouwers voldoende en meer resoluut omkadert. “Wij pleiten met N-VA voor de onmiddellijke oprichting van een crisiscel met vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren (ABS, Boerenbond, Boeren op een Kruispunt, Inagro, ...) die een gedetailleerd en integraal plan van aanpak uittekent, niet alleen voor de varkensboeren, maar van de land- en tuinbouw in het algemeen (aardappeltelers, groenten- en fruittelers, …). Dit moet resulteren in een mogelijke heroriëntering van de West-Vlaamse landbouw en ervoor zorgen dat vooral de familiale bedrijven versterkt uit deze crisis komen. Er is geen tijd te verliezen.”

West-Vlaamse landbouw crisiscel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is