Geert Bourgeois (N-VA) beschermt Sint-Pieterskerk

Op 16 mei 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige
bescherming van de Sint-Pieterskerk, gelegen in de Blankenbergse Steenweg in Brugge, ondertekend. Ook de nabijgelegen voormalige herberg wordt beschermd als monument, de onmiddellijke omgeving van beide monumenten wordt beschermd als dorpsgezicht. 
In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. 

De kerk vormt samen met de voormalige herberg/ vroeger gemeentehuis de oude dorpskern van Sint-Pieters,” aldus minister Bourgeois. “Beiden vinden we op historische kaarten, wat wijst op het belang van deze site. ”

Kerk van Sint-Pieters

De kerk, een ontwerp van architect Bouvaert, kent een 18de-eeuwse oorsprong, en is uitgebreid tot een kerk van het basilicale type, naar een ontwerp van provinciaal architect Pierre Buyck. De
kerk heeft een laatclassicistisch interieur en bewaart een opvallende torenuitbouw uit 1786 met ingesnoerde naaldspits. 

Voormalige herberg/gemeentehuis

Het opvallend witgeschilderd bakstenen volume heeft een kern die zeker teruggaat tot in de 16de eeuw. Het gebouw heeft zes traveeën onder een pannen zadeldak en sluit zo aan bij het langgeveltype.

Dorpsgezicht Sint-Pieters

De onmiddellijke omgeving van de Sint-Pieterskerk, met het kerkhof, de grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, de pastorie naar ontwerp van architect Buyck, met
bijhorende tuin, en de voormalige herberg, bepalen dit dorpsgezicht. Samen vormen zij een karakteristiek beeld en dragen ze bij tot de intrinsieke waarde van de kerk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is